keskiviikko 3. marraskuuta 2010

Taistelu byrokratiaa vastaan

  Luulempa, että useimmat meistä ovat jossakin elämänsä vaiheessa tunteneet voimattomuutta taistellessaan oikeuksistaan byrokratiaa vastaan. Se on henkisesti kuluttavaa ja joskus tuntuu taistelulta tuulimyllyjä vastaan.Minun taisteluni on jatkunut yli viisi vuotta. Nyt alkaa hieman tuntumaan siltä, että oikeudenmukaisuus toteutuu.
  Olen työskennellyt parhaat työvuoteni ( 22 v.) Ruotsissa. Suomeen palasin v.1997 ja ns.pätkätöitä jaksoin tehdä vuoteen 2005. Minulla on aina ollut ongelmia selkäni kanssa.Olin mm.v.1984 8kk.yhtäjaksoisesti sairaslomalla selkävaivojeni takia. Silloin sain kertakorvauksena vakuutuksesta rahaa, koska tehtaanlääkäri totesi vamman johtuneen raskaasta työstäni.( apulaitteita asennettiin senjälkeen tietenkin).
  v.2004 kirurgi-ortopedi totesi vammani olevan sitä luokkaa, että ehdotti työkyvyttömyyseläkettä. Se myönnettiin Suomessa alkavaksi 1.4.2005. Eläketurvakeskuksen kautta paperit menivät Ruotsiin. Senjälkeen olen "vääntänyt kättä" ruotsalaisten kanssa. Ensin kokonaan hylkäävä päätös. Valitusten jälkeen eläke myönnettiin alkavaksi 1.12.2005. Eläkkeen määrä vain oli väärä ja tietenkin minulle epäedullinen. Ruotsi oli sopivasti muuttanut sairauslakiaan v.2005. Eläkkeen määrää lasskettaessa sekoittivat myös Suomessa oleskelun ajn, joka pienensi kohtuuttomasti heidän maksamaansa määrää.
  Alkoi valitusten ketju. Ruotsin sairaskassa-Läänin oikeus-Tukholman Kamarioikeus-Hallinto oikeus. Lisäksi valitukset tuli aina osoittaa edellisen oikeuslaitoksen kautta. Siinä yksityinen henkilö tuntee melkoista turhautuneisuutta. Tiedon ja avun hankkiminen on aika pitkälle oman tarmokkuuden varassa. Ylemmältä taholta "väsytystaktiikkaa".
  Kaikella on tarkoituksensa ja minun pelastavaksi enkelikseni tuli henkilö, joka prosessin aikana työskenteli eläketurvakeskuksessa. Ainoa henkilö jolta sain asiallista tietoa. Hän ei työnsä puolesta voinut kuin antaa tietoja puhelimitse. Kun valitukseni oli menossa Ruotsissa korkeipaan oikeuslaitokseen,tuli edellämainittu henkilö henkilökohtaiseksi avustajakseni. Hän ei enää työskentele Eläturvakeskuksessa, joten nyt hän voi ottaa asian käsittelyn henkilökohtaisesti minua auttamalla. Hänen nimensä on Arja Iisakkala. On syytä mainita hänet, sillä hän on tehnyt uskomattoman työn, joka vaikuttaa tuhansien eläkkeensaajien oikeudenmukaiseen uudelleen laskentaan, jota Ruotsi parhaillaan suorittaa Eu-komissiolle tehdyn kantelun johdosta. Kyseessä olevalla ihmisellä on tietoa, oikeudenmukaisuustahtoa ja halu auttaa.
  Kun Ruotsin oikeuslaitokset eivät muuttaneet Sairaskassan eläkelaskentapäätöstä, oli seuraava askel, kantelu Eu-komissioon Ruotsin toiminnasta. Komissio otti yhteyttä Ruotsin sairaskassaan. Ruotsin sairaskassa ei halunnut Eu-tuomioistuimeen josta olisi tullut sanktioita ja negatiivista julkisuutta. Viime viikolla sain tiedon, että Ruotsin sairaskassa on lupautunut laskemaan uusiksi kaikki v.2005 jälkeen Pohjoismaalaisille myönnetyt eläkkeet. Oikaisu tapahtuu kaikessa hiljaisuudessa, koska negatiivinen julkisuus ei ole hyvästä. Henkilö Arja Iisakkala on pelastava enkeli monien tuhansien henkilöiden oikeudenmukaisuuden saamiselle.
Itse satuin vain olemaan sitkeä ja halusin oikeudenmukaisuutta enkä luovuttanut. Korkeampi Voima johdattaa oikeat ihmiset oikeaan aikaan auttamaan.
  En tiedä kuinka kauan heidän oikaisulaskelmansa kestävät. Pääasia, että oikeudenmukaisuus toteutuu ja Ruotsikin noudattaa Eu-säännöksiä kuten Suomi.
  Pitkää tarinaa, mutta painavaa totuutta.

2 kommenttia:

 1. Itsekin olen asunut Ruotsissa mutta en ole joutunut tuollaiseen pyöritykseen.

  Exäni haki eläkettä ja sai helposti, mutta hänellä ei ollutkaan suomalaista työhistoriaa, ruotsalainen kun on. Se hakemus kesti vain muutaman kuukauden ja eläke tuli ilman mitään ihmeellisyyksiä.

  Olen kyllä kuullut noista kiemuroista, eikä todellakaan ole helppoa taistella tuulimyllyjä vastaan, mutta kyllä se vain kannattaa joskus leikkiä Don Quijotea!

  Hyvä juttu!

  VastaaPoista
 2. Erittäin hienoja ja ajankohtaisia juttuja, selkeyden vuoksi kappalejakoa pliis, koska ovat kuitenkin aika pitkiä, mutta jos se tuntuu kovin vaikealta, niin ihan luettaviahan nämä jutut ovat näinkin. Sisältöhän se tärkeämpää onkin:)

  Byrokratian kanssa tekemisissä olleena jo työnkin vuoksi ymmärrän millaista se pahimmillaan voi olla. Hienoa että eläkeasiasi järjestyivät ja että sait oikean ihmisen hoitamaan asioitasi.

  VastaaPoista